Saker man borde haft med på långsegling och saker som man lika gärna kunde lämnat hemma

 

Det här är info vi saknat innan vi gav oss iväg. Nu kommer vi att fylla i den här listan allt eftersom vi kommer på saker.

Torrmjölk.

Alla påsar torrmjölk som vi köpte har i princip passerat bäst-före-datum. Vi har inte använt en enda. Här nere kan man ju bunkra upp massor med UHT-behandlad mjölk som inte behöver kylförvaras. Så fort man behöver en ny, så placerar man den bara i kylen.


Svensk ansjovis.

Den ska man se till att köpa hemma om man vill göra Janssons frestelse till jul. Här vet de inte vad ansjovisinläggning är.


Symaskin.

Hade nog varit bra att ta med sig, för en del syarbete blir det. Vi ratade den p g a utrymmesskäl, men har man större utrymme så stuva ner den.


Lakan i mörka färger.

Man ska helt klart inte ha vita lakan och påslakan. De antar en gulaktig färg efter ett tag i båten. Då är det inte så kul att hänga upp dem på vädring. Och det går inte att få tvättat dem vita på tvätterierna i alla fall. Köp lakan i mörka färger eller varför inte gula direkt.. Våra påslakan är tyvärr vita med käcka segelbåtar på. Båtarna seglar numera i gula havet.


Tupperwares plastbakunderlägg.

Tyvärr verkar det som vi glömt vårt hemma. Det är suveränt att lägga på navigationsbordet när man bakar bröd i liten båt. (Ni som har stora båtar, har säkert inte detta problem.) En lagom bit vaxduk hade kanske inte heller varit fel, kom jag just på.


Löst te.

Om man som vi gillar gott te på morgonen, så bunkra ett rejält lager innan ni seglar hit ner. Här är löste en dyr lyx och svårt att hitta. Hemma är det mycket billigare.


Vinkelslip.

Något som Janne funderade en del på innan, men som han som tur var ändå packade ner. Den har behövts och kommer att göra det fortsättningsvis också.


Skruvstäd.

Det fick vi faktiskt också med oss ett, även om det är ganska litet, Även detta har kommit till användning ett antal gånger.


Atlas.

En vanlig Atlas helst med alla länders flaggor i. Vi har ”Familjens nya världsatlas”. Den åker ut och in i bokhyllan hela tiden. Det är alltid något man funderar över och då vill man ha en överblick, det får man inte på sjökorten. För att inte tala om alla konstiga flaggor vi sett och som vi då genast kunnat landsbestämma.


En bra fiskbok.

Det har vi tyvärr inte fått med någon, men det hade behövts. En som inte bara visar våra nordiska fiskar utan helst hela världens. Vilka kan man äta och inte? Vi får gissa om vi inte har tillgång till internet.


Medlemsskap i OSK och JRSK.

Se till att få med något bevis på att ni är medlemmar i dessa klubbar. Det kan betyda rabatt i vissa marinor. Flaggor räcker inte alltid, utan se till att ha det skriftligt. Det har inte vi, tyvärr.

Det ska finnas en tysk båtklubb ”Transocean”, som också ger rabatt. Den kan man gå med i på nätet.